Blog Hlineckého spolča alias postřehy, články, všechny možné texty, které mají cokoliv společného s Hlineckým spolčem :)

Evangelium musí být hlásáno bez slevy

29. 11. 2008 14:50

28.11.2008 Vatikán. V návaznosti na nedávno skončený biskupský synod věnovala Kongregace pro bohoslužbu a svátosti každoroční studijní den tématu „Boží Slovo v liturgii.“ Zasedání je naplánováno na zítřek v Aula Magna a zahájí ho promluvou kardinál Albert Vanhoye. Hovořit bude o liturgické hermeneutice Slova. Synodní otcové zdůraznili, že liturgie je privilegovaným místem, kde se Boží Slovo vyjadřuje v plnosti. Co konkrétního z toho vyplývá, vysvětluje kardinál Francis Arinze, prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti:

„Boží Slovo musí být v liturgickém shromáždění hlásáno řádně, zejména při mši. To znamená, že ten, kdo ho čte, musí být dobře připraven. A také ambon, akustika musí být v pořádku. Kdo čte, musí číst tak, aby to lid mohl sledovat. Nesmí číst příliš rychle, nesmí se soustředit sám na sebe: v centru musí být jedině Boží Slovo. To je to hlavní. Za druhé, my musíme naslouchat, rozjímat a přijímat; a za třetí, musíme být odhodláni k tomu, abychom pokračovali ve čtení posvátných textů. Nejen během mše, ale také před ní a po ní. Pokračovat ve čtení Písma Svatého každý den, v duchu modlitby, v duchu liturgie a v duchu synodu.“ (...)

sbytek se vztahuje na kněze, kázání, homilie atd. můžete si to přečíst po adresou: http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=10454 a poslechnout: http://www.radiovaticana.cz/zvukovy_archiv/denni_program/20081128.rm  myslím si, že bylo by dobré se řídit tím, co říkal Francis Arinze.

a jak Vy mnímáte čtení u nás v kostele? máte nějaké zlepšovací návrhy?

Zobrazeno 1517×

Komentáře

Pabloz

Tohle se mi líbí a přesně o to jde. Taky se nesoustředím na předčítajícího, ale na Boží Slovo. Jenomže někdy je to stížené, pokud ten kdo čte to neumí. Konkrétně u nás v kostele se mi líbí např. četba akolytou panem Drahošem. Bohužel nemůžu pochválit některé ministranty, kteří někdy čtou nesrozumitelně. Možná je to tím, že si to nepřečetli přede mší nebo tím že se někdy moc nesoustředí. Pamatuju si, když jsem byl ministrant, tak bylo čtení nechtěnou povinností a snad se to změnilo, ale někdy to vypadá že ne. Pokud se čte do mikrofonu, tak se mi zdá akustika v dobrá. Takže s ohledem na nedoslýchavé věřící v kostele prosím ministranty, aby si dali pozor zda mluví do mikrofonu a snaží se artikulovat. Tohle myslím postačí ke spokojenosti, nikdo přece nečte jak prof. Lukavský ;-) Mějte se hezky a odpusťte mi tu kritiku, ale nemoh jsem jinak.

Monilica

já mám také problém se někdy soustředit na čtení, ale jde to lépe, když je lektorovi nebo ministrantovi rozumnět... bohužel se ke ktritice u nás v kostele musím také přidat...monotónní projev a problémy s vyslovením některých písmen teď přehlédnu - to se celkem dá zvládnout, ale opravdu se nedá poslouchat koktající čtení, kdy ministrant sám nedokáže některá slova přečíst...sice je roztomilé, když se někdo jemně přebreptne, ale když je jen každé 10.slovo správně, tak je opravdu složité se soustředit na obsah. Já jsem párkrát četla čtení na různých setkáních a také zpívám žalmy a s těmi je to podobné. Mě osobně pomáhá, když si to před samotným "výkonem" projedu. Vím, co se v tom textu děje a kde dát důraz a kde zase třeba udělat pauzičku. Určitě je důležitá výslovnost, aby člověku bylo rozumnět. Ale myslím si, že člověk, který předává liturgický text dalším posluchačům, by ten text měl znát nejprve on sám - aby věděl, co čte. K tomu je zapotřebí jedna jediná věc - přečíst si to

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona